De hokjesgeest van de Friese Wouden


De hokjesgeest waar ik in deze blog op doel staat niet in de Dikke van Dale. Daarin wordt hokjesgeest uitgelegd als de "bekrompen neiging om alles in bekende categorieën te willen onderbrengen" en dit heeft helemaal niets te maken met de hokjesgeest van de Friese Wouden.

De Friese Wouden liggen globaal tussen Dokkum en Drachten. Dorpen zoals Twijzel, Twijzelerheide, Kollumerzwaag, De Westereen, Feanwâlden, Feanwaldsterwâl, De Falom, Broeksterwâld en Damwâld vormen de harde kern. De oorspronkelijke bewoners worden  Wâldpyken genoemd. Toegedichte karaktertrekken van deze bewoners zijn een vrijgevochten aard, dwars en begenadigd met een slimme handelsgeest.

Deze karaktertrekken leggen de basis voor de lokale hokjesgeest waar ik op doel. Vroeger hadden de mensen in de Friese Wouden het namelijk niet breed en dit kon je aflezen uit de manier waarop met grote gezinnen werd gewoond in kleine woudhuisjes (Wâldhúskes). Combineer dit met de lokale karaktertrekken en je krijgt woudhuisjes met de nodige aan- en bijgebouwen zoals een klompenhok, duivenhok, kippenhok, fietsenhok en knutsel- of timmerhok. 

Kortom, de Dikke van Dale mag wat mij betreft worden aangevuld met een iets minder beladen uitleg voor hokjesgeest die kan aansluiten op het probleemoplossend vermogen van de Wâldpyk.

© Tekst: Bauke Folkertsma © Foto voorblad: Bauke Folkertsma
Lees meer